Thursday, August 19, 2010

Criss-cross apple pie with sour cherry




Azért lett meggyes is az almás pite, mert sajnos kevés almát vettem (tanulság, az ember nem 1 kiló almát vesz a piacon, amikor az az 1 kiló csak 5 darab), meggy pedig mindig van a mélyhűtőben frissen elrakva, és hát lássuk be, a meggy szinte minden süteménynek jót tesz. A tészta részben rozsliszttel készült, úgyhogy ez egy reform jellegű almás pite lett. Rácsos pedig Nővér kérésére lett :)

Hozzávalók a tésztához:

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
25 dkg simaliszt
10 dkg cukor
2 db tojás
2 nagy evőkanál natúr joghurt
15 dkg margarin
1 csomag sütőpor

Hozzávalók a töltelékhez :

5 közepes alma
egy marék mazsola
egy citrom héja
fél citrom leve
fahéj
édesítő
fél kg mélyhűtött magozott meggy

+1 marék összedarabolt dió a tetejére


A tésztához a kétfajta lisztet összekeverem a sütőporral és belemorzsolom a margarint. Hozzáadom a két tojást, a joghurtot és a cukrot, és összegyúrom, amíg szép rugalmas tésztát nem kapok belőle. Egy kis liszt a gyúrás során lehet, hogy kell, ha túl lágy lesz a tészta. Félrerakjuk pihenni, amíg a tölteléket megcsináljuk.

Az almákat megmosom és lereszelem, én nem szoktam meghámozni, de aki nem szereti a héját, az nyugodtan hámozza meg. Amikor kész, az alma levét kinyomkodom (nehogy kiöntse valaki, leszűrve eszméletlen finom, igazi 100%-os almalé, az almás sütik készítésének legjobb része), egy serpenyőbe rakom, ráreszelem a citrom héját, rányomom a levét, hozzáadom a mazsolát, a fahéjat és az édesítőt, ízlés szerint. Felrakom a tűzre, és kb. 10-15 perc alatt megdinsztelem. A meggyet szintén megdinsztelem egy kicsit, sok levet kiad magából, ezt nem rakom rá a tésztára, mert eláztatná. 

A tésztát kinyújtom, méretre vágom, és belerakom a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A megmaradt széleket újra összegyúrom, kinyújtom, mert ezekből lesznek a rácsok.
Az almás tölteléket rásimítom, a meggyet egyenletesen eloszlatom a tetején. A rácsokat ráfektetem, és megszórom a dióval. 180 fokra rakom a sütőbe, alulról is sütöm egy ideig, hogy a tészta biztosan ne ázzon el. Kb. 20-25 perc kell neki, amikor a dió és a rácsok megpirultak a tetején, kiszedem a sütőből.
Nem lesz nagyon édes, de az almás pite pont úgy jó :) 


No comments:

Post a Comment